Ελληνικό: ένα όραμα για μια νέα ζωή: η ακίνητη ζωή ως θέαμα, ή ένας fun ολοκληρωτισμός

Η εικόνα πουλάει. Οι εικόνες με τα οράματα και την αισθητική εκείνων που τις έστηναν, μας εμπότισαν με φαντασιώσεις για την Αμερική, την Ευρώπη και το τι πρέπει να γίνουμε. Στην εποχή της κρίσης, οι εικόνες επιστρατεύονται για να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να εξάψουν τη φαντασία του κοινού, ώστε να πάρει στα χέρια του και να νομιμοποιήσει καταστάσεις που κρύβουν συμφέροντα για πολλά λεφτά.
Όλα παρουσιάζονται με αναφορές στο συλλογικό, αποκρύπτοντας τις βαθιές και ριζικές αντιθέσεις και ανισότητες που εμπεριέχουν οι αποστειρωμένες, animated μακέτες, σε μια χώρα που αδειάζει από τον τωρινό της πληθυσμό με χίλιους δύο τρόπους: η μετανάστευση για τους τυχερούς, ο θάνατος, ή η ανθρωποφύλαξη για τους πιο άτυχους.

Η κίβδηλη και πληκτική αρμονία που υπόσχονται οι μακέτες για ένα μέλλον με ουρανοξύστες, chill out ζώνες με shushi και με cafe latte, προορίζεται μόνο για το προσαρμοσμένο είδος των homo economicus, που προσωρινά θα έχει επικρατήσει στον αδυσώπητο και μόνιμο πόλεμο που θα μαίνεται στον πυθμένα της ζωής, προορισμένο για τις μάζες, όσο λίγες δεκάδες ονομάτων στην κορυφή θα μονοπωλούν τα φρούτα του μόχθου όλων, καθώς και τα κοινά, όσα στην πραγματικότητα φτάνουν για όλους, σε ήπιους και ειρηνικούς γι’ αυτούς χρόνους. Ο ανταγωνισμός είναι για τις μάζες των ατόμων κάτω χαμηλά και στα μεσοστρώματα που το κεφάλι τους πατιέται από τα ανώτερα που θέλουν να στέκονται σταθερά, με ειρήνη για τους λίγους στην κορυφή. Οι υποσχέσεις των μακετών, οι οποίες και ελκύουν ακόμα κι εκείνους που κατά τα άλλα είναι κριτικοί σε αρκετά πράγματα γύρω μας – μα και που κι ίσως να θέλουν να έχουν τα μάτια κλειστά, χρειάζονται γνώσεις πολιτικής οικονομίας και τη δυνατότητα κριτικής, στ’ αλήθεια γιατί όλα τα άλλα είναι αφομοιώσιμα – θα διασφαλίζουν την αναπαραγωγή αυτής της περιβόητης ελεύθερης αγοράς -αυτού του τεράστιου ψέματος που χτίζεται με άπειρο κράτος, βία και καταστολή- που οι φονταμενταλιστές φανατικοί πιστοί της κηρύσσουν με κάθε δυνατό τρόπο, σε κάθε κατεύθυνση, επιστρατεύοντας όλα τα μέσα.

Η ζωή σε μια γυάλα, προβλέψιμη, αστόχαστη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s